Komfort pracy przy blacie kuchennym w dużej mierze zależy od jego oświetlenia. To należy dobrać m.in. do wybranego koloru i materiału, z którego wykonano blat.

Blat kuchenny a oświetlenie

Jasne lub ciemne, błyszczące lub matowe, kamienne lub z konglomeratu. Wybierając blat kuchenny warto pamiętać, że nie chodzi tu tylko o estetykę, ale także (a w zasadzie przede wszystkim) wygodę pracy. Blat jest miejscem, w którym wykonuje się dużo czynności wymagających precyzji – znacznie ułatwia je odpowiednie oświetlenie tej przestrzeni oprawami LED.

Dobierając oświetlenie do blatu należy pamiętać o kilku podstawowych faktach:

  • Najważniejszy jest kolor – im ciemniejszy blat, tym więcej światła potrzeba do odpowiedniego oświetlenia jego i kuchni
  • Sprawdź ilość luksów – podana w katalogach wartość oznacza ilość światła, która dociera do blatu (np. 500 luksów przy najbardziej uniwersalnych oprawach LED)
  • Sprawdź temperaturę światła (ciepłe lub zimne światło) – źle dobrana może sprawić, że kolor zmieni cała kuchnia

Diody LED w kuchni

Jak to możliwe? Za przykład może posłużyć biała lakierowana kuchnia. Emitowane przez diody LED światło odbija się od powierzchni blatu – dzięki temu w jasnych kuchniach jest widniej niż w tych ciemnych, które do uzyskania podobnego efektu potrzebują światła o dużo większej mocy (np. taśm LED o mocy aż 1000 luksów). Tymczasem światło o ciepłej barwie ma żółtawy odcień – przez co może sprawiać wrażenie, że żółta jest cała kuchnia.

Powyższa zasada nie ma jednak znaczenia w przypadku blatów drewnianych. Trzeba przy tym zauważyć, że materiał, z którego wykonany jest blat wpływa na dobór akcesoriów do zainstalowanego oświetlenia. Decydując się na blaty szklane lub z kamienia, należy pamiętać, że punktowe oświetlenie LED może być widoczne na powierzchni blatu – diody będą się po prostu na nim odbijać. Niepożądanego efektu pozwolą uniknąć pokrywy mleczne, które perfekcyjnie rozproszą emitowane przez oprawę światło.